zaterdag 16 maart om 8u35 rit naar Oreye 67km

Oreye (RouteYou)

Oreye (GPSies)

Oreye (Ridewithgps)

De rivier Geer (Jeker) vloeit door Oreye/Oerle en de Romeinse heirweg Bavay-Cologne, loopt er dwars door het dorp. Eens was dit gehucht een substantieel landgoed behorende aan de abdij van Sint-Truiden, tijdens de Hoge-middeleeuwen. De Benedictijnse monniken van deze abdij hadden namelijk de heerlijkheid en landerijen al lange tijd verworven. Maar het is de raffinaderij van het gehucht die het vooral onderscheidt van andere dorpen in Haspengouw. Gevestigd aan de Geer schijnt het dorp zich uit te spreiden langs de oevers van de rivier, De Saint-Clément kerk (Sint Clemens) en diens versterkte toren, een oude molen en de kasteelhoeve van de vroegere burcht blijven hier waardevolle toeristische trekpleisters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s