Les 3 Ballons 2013

“Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre”

Dat heb ik tijdens de rit mij toch een paar keer moeten inpeperen. Les 3 Ballons is meer dan een cyclosportieve van 218km, het is een gevecht tussen man en parcours waarbij het lichaam en de gedachten er alles aan doen om de renner uit zijn/haar lood te slaan. Hierbij mijn relaas.

Editie 2013 van Les 3 Ballons kende een aantal wijzigingen. Zo werden start- en aankomstplaats veranderd en kregen de renners gratis en voor niets 8 extra kilometers voor de wielen geschoven. De loodzware aankomst op La Planche de Belles Filles werd na 12 jaar vervangen door een vlakke finish in Raddon et Chapendu. Ter compensatie was er op 25km van het eind de Côte de Champ Jaillet, een smeerlap eersteklas met percentages die aan La Redoute doet denken, maar dan een heel stuk langer. Maar later meer daarover. Om 5u ging de wekker en na een zéér korte nacht zag het woord ‘snooze’ er zeer verleidelijk uit. Maar terug naar de realiteit! Hop die kleren aan, ontbijten en de fiets op richting startplaats Luxueil-les-Bains samen met 11 ploegmaten van Gelo Sportief, een plezante bende. Alsof de rit nog niet zwaar genoeg was, verkozen we dus de fiets boven de auto, 32km extra kon er ook nog wel bij. In Luxueil draaiden we de piste op en botsten we op een massa fietsers, een immense zee van kleurrijke truitjes, helmen en zonnebrillen. De één al modieuzer dan de andere. Om 7u25 klonk het startschot en de getrainde cyclorijders vertrokken als eerste, hopelijk met een Belg als winnaar! Een dikke 20 minuten later waren ook wij onderweg. Maanden op voorhand had ik afgesproken met Timothy om samen te rijden, ofja, toch zeker het begin en dan zouden we wel zien. Helaas. Eens de start gepasseerd schakelde ik in race-modus en was het zaak een goed groepje te vinden voor de openingsfase zodat de diesel meteen warm kon draaien. Na een paar kilometer keek ik eens rond en zag dat Pierre, Danny, Jurgen en Steven de trein ook niet hadden gemist. De eerste helling (Faucogney / La Mer) volgde na 14km, een loper. In het begin had ik schrik voor een te smal baantje en te veel volk, maar dat viel goed mee. Op de grote plateau ging het naar boven. Ik kwam eerst boven en op het tussenstuk na de top sloten eerst Danny en later Pierre aan. Op naar de gevreesde Col des Chevrères. Pierre reed meteen weg, Danny en ik kozen voor een rustiger tempo wetende dat de steile stukken eraan zaten te komen. Ik schakelde van de 23 naar de 25, maar dat gaf problemen. Dan maar meteen nog kleiner naar de 27, maar ook dat zorgde voor een danseffect tussen de 25 en de 27. Miljaarde, zeg dat het niet waar is en dit de hele rit zo gaat zijn?! Soit, op de 23 naar boven getaffeld en zo Danny laten passeren. Op de steile stukken was het wel opletten op het met grind bezaaide wegdek wanneer en danseuse het achterwiel wegslipte. De eerste bevoorrading sloeg ik wijselijk over (wat een volk aan dat kleine tentje!) en reed alleen verder. Even later sloten Pierre en Danny terug aan en samen in een grote groep ging het in sneltempo richting de voet van de Ballon d’Alsace (ondertussen nog even fout gereden).

Bij de eerste klimkilometers riep Danny dat hij zijn eigen tempo ging rijden en schakelde een paar tanden kleiner. Achteraf gezien was dit de plezantste klim van de dag, stevig soepel tempo zonder in het rood te moeten gaan. Maar niet voor iedereen, de groep werd kleiner en kleiner, zeker toen Pierre de kop overnam en het tempo iets op voerde. De laatste kilometer nam ik over en bereikte zo de top. Snelle ravito en meteen afdalen. In het dal zat ik met een groepje in het wiel en reed over een paar kilometer het gat dicht op een voorliggend groepje. Even uitrusten en kort daarna begon Col de Hundsruck, een onevenwichtige klim met tussenin een korte afdaling. Ik voelde de benen voor een eerste keer tintelen (een gemiddelde van bijna 30 per uur in die eerste 90km was voor mij te hoog vreesde ik) en liet Pierre & Co rijden. Zonder het tempo helemaal te verliezen bereikte ik de top niet veel later. Beneden vond ik terug de aansluiting toen er moest gewacht worden aan een drukke baan. Na wat zigzagwerk op kleine baantjes lag na 112km de langste klim te wachten, le Grand Ballon. Opnieuw koos Pierre een strak tempo en moest ik de rol lossen. De opeenvolging van hoogtemeters en de warmte begonnen meer en meer door te wegen. De cadans was er volledig uit, opnieuw zat ik op sommige stukken te stoempen op de 23. Ik heb bergop die kleine cadans nodig, frustrerend dan wanneer ge die 2 tanden kleiner links van die ketting ziet blinken. Ze lachten mij zelfs uit. Hoog tijd om te drinken, de warmte sloeg duidelijk toe. Met nog 3 kilometer te klimmen ging het stroever en stroever, ik begon zelfs lichtjes te surplacen, van links naar rechts. Op de pedalen staan, en weer zitten. Rien ne va plus. Hoe kon dit nu?! Het ging zo goed? Ik sleepte me naar boven en daar regelrecht de hut binnen voor een frisse cola. Mijn longen stonden in vuur, wat een hel. De astma en allergie tekenden present. Ik keek op de teller en zag 126km staan. Dameendjenie? Nog 92km? Hoe ging ik die nog tot een goed einde brengen? Zoveel vragen, en de krachten van een pannenkoek. Ik hees mezelf terug op mijn nieuwe speeltje en begon de afdaling. Je maintiendrai, dacht ik. En zodoende. Op de Route des Crêtes probeerde ik verder te recupereren, maar het waren parels voor de zwijnen. De paar groepjes die mij voorbij reden moest ik losweg laten rijden. Het karretje aanhangen was geen optie. Dan maar goed tanken op de bevoorrading en verder dalen. Beneden kwam ik gelukkig in een groepje terecht die niet TE hard reden tegen een 35 per uur. Dat ging. Nog wat eten en drinken en het begon weer te lopen. Net op tijd voor Col d’Oderen, de klimbenen waren terug, hoppa! Col des Croix volgde niet veel later en koos weer voor een rustiger tempo. Wellicht uit vrees wat nog komen zou en in de wetenschap dat die 2 tandwielen geen ketting meer gingen voelen vandaag. Op de brede baan richting Servance ging het boenk naar rechts en het stoempfestijn kon beginnen. Dit was het stukje op het parcours waar de spaken kraken. Het laatste beetje grinta werd hier opgesoupeerd. Eens de top bereikt de beloning, zowat het mooiste decor van de dag, le plateau des milles étangs, ook wel klein Finland genoemd. Via een mooi golvend baantje op naar de laatste (gevaarlijke!) afdaling en dan nog een 10km tot aan de finish. Met 5 man sterk persten we er nog een tijdrit uit waarbij ik het laatste deel als jongste volledig voor mijn rekening nam tegen +40 per uur. Noblesse oblige. We reden onder de boog en het zat erop. YES!

Goud behaald in 8u17m20s en daarmee 519e geworden op 2583 finishers. Dik tevreden! In vergelijking, vorig jaar deed ik er 10u01m13s over en was het parcours 13 km korter dan dit jaar. De voorbije week ook stevig getraind zodat ik zeker niet zou pieken vandaag. We mogen ook niet te vroeg in super vorm zijn 🙂 Zondagmorgen om 7u30 (toen iedereen nog lag te ronken) vertrok ik in een verregend Val d’Ajol alleen aan een korte rit (40km) om de beentjes wat los te rijden. Niets zo mooi om daags na een zware en mooie inspanning bij het ochtendgloren alleen in de natuur wat te peddelen. De hele rit van de zaterdag werd nog eens als een film afgespeeld tijdens 2 mooie beklimmingen naar Plombières-les-Bains en Girmont-Vald’Ajol. We duiken nu de laatste rechte lijn in naar de start van LGR op 28 juni in Corsica (www.degrotedroom.com)! Let’s ride!

Strava: http://app.strava.com/activities/59220749

Ook een dikke proficiat aan alle Gelo Sportief ploegmakkers. Deze rit tot een goed einde brengen verdient alle Respect met de hoofdletter R!

1. Pierre Parthoens, plaats 341, tijd 07:54:51, goud
2. Bart Gregoor, plaats 519, tijd 08:17:20, goud
3. Danny Schroyen, plaats 540, tijd 08:19:43, goud
4. Jurgen Lathouwers, plaats 786, tijd 08:40:54, goud
5. Steven Thijs, plaats 1339, tijd 09:27:37, goud
6. Jurgen Thijs, plaats 2173, tijd 11:09:26, zilver
7. Rik Thoelen, plaats 2175, tijd 11:09:42, zilver
8. Timothy Cuypers, plaats 2176, tijd 11:10:03, zilver
9. Evrard Gerets, plaats 2177, tijd 11:10:04, zilver
10. Dirk Smits, plaats 2178, tijd 11:10:11, zilver
11. Steve Souverijns, plaats 2180, tijd 11:10:36, zilver
12. Johan Thijsen, plaats 2183, tijd 11:10:54, zilver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s